Založ si blog

SEO rýchlokurz

seo

SEO optimalizácia vám je cudzia ale chceli by ste mať stránku čo najvyššie vo výsledkoch vyhľadávania? V nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať „rýchlokurz SEO“, v ktorom vám vysvetlím ako tá celá alchýmia okolo optimalizácie pre vyhľadávače funguje.  Ak vás tento rýchlokurz nezasýti, navštívte Seopediu a dočítate sa toho oveľa viac.

Základným cieľom SEO optimalizácie je prispôsobiť vašu stránku, tak aby bola čo najlepšie čitateľná jednak pre ľudí , tak aj pre vyhľadávače akými sú Google alebo Yahoo či Bing. Google sa snaží zobrazovať čo najlepšie stránky na konkrétne kľúčové slovo, ktoré mu zadáte. Ak chcete, aby sa aj vaša stránka zobrazovala medzi prvými a nie až na desiatej či dvadsiatej strane, v nasledujúcich riadkoch máte jednoduchý návod ako na to.

Krok prvý – validný zdrojový kód

Skontrolujte validitu, čiže správnosť zdrojového kódu vašej stránky. Zdrojový kód si môžete prezrieť vo vašom prehliadači, kde si hore v záložkách nájdete „zobraziť/ zdrojový kód“. Ak však nie ste odborník na HTML, tak si jeho si jeho správnosť môžete overiť na stránke http://validator.w3.org/, kde jednoducho do poľa „adress“ vložíte vašu URL adresu. Následne vám táto stránke ukáže chyby, ktoré sa nachádzajú v kóde vašej stránky.  Čím lepšie je stránka nakódovaná, tým lepšie ju vyhľadávače hodnotia. Nezabudnite však aj na jej veľkosť, snažte sa zmestiť do 100 kB, príliš veľké obrázky len spomaľujú načítavanie stránky, čo by vám mohlo uškodiť.

Krok druhý – kľúčové slová

Kľúčové slovo môže byť zoznam slov alebo fráza, ktoré ľudia zadávajú do vyhľadávačov a ten im spätne ponúkne ako výsledok relevantné stránky, ktoré tieto slovo obsahujú. Správne zvolené kľúčové slová sú veľmi dôležité, avšak nie v meta tagu Keywords, ale priamo v tele stránky. Mali by sa optimálne nachádzať v URL adrese vašej stránky, napríklad ako vidíte www.seopedia.sk obsahuje naše kľúčové slovo SEO.  Rovnako by mali nachádzať aj v titulku stránky, čiže meta tagu <title>, taktiež aj v tagu <description>, v texte stránky a odkazoch. Výborným nástrojom, ktorý je možné použiť pre výber a analýzu kľúčových slov je Keyword Tool od spoločnosti Google, alebo známy Wordtracker.

Krok tretí – Meta Tagy

Meta tagy sú dôležitou súčasťou každej HTML stránky. Pomocou nich oznamujeme prehliadačom, kto je autorom stránky, v akom kóde je napísaná, aký je názov stránky, kľúčové slová a podobne.

  • Title tag– titulok stránky, ktorý pomenúva, čo je obsahom jednotlivej stránky. Snažte sa doň vložiť kľúčové slovo čo najbližšie k začiatku a nezabudnite dodržať jeho maximálnu dĺžku, ktorá je 70 znakov.
  • Description – je v skutočnosti popis stránky, ktorý sa zobrazuje napríklad vo výsledkoch vyhľadávania pod názvom stránky. Mal by byť krátky (snažte sa dodržať hranicu 160 znakov), výstižný a obsahovať kľúčové slová, na ktoré chcete optimalizovať vašu stránku.
  • Keywords – tento meta tag postupne stratil na význame kvôli jeho zneužívaniu spamermi, preto nestrácajte zbytočne čas jeho vypĺňaním.
  • Skontrolujte si akú formu majú vaše odkazy. Odkazy v zdrojovom kóde vyzerajú napríklad takto: <a href=“http://www.seopedia.sk/zaklady-seo-optimalizacie/title-tag-tvorba-titulku-stranky/“ title=“Title tag – tvorba titulku stránky“>Title tag – tvorba titulku stránky</a>. Dôležitý je „anchor text“, ktorý je zámerne uvedený tučným písmom. Dôležité je, aby anchor text vystihoval podstatu článku, obsahoval kľúčové slovo a bol jedinečný.  Nezabudnite na jednu dôležitú vec! Nikdy neodkazujte na stránky s pochybným odkazom, nesúvisiace stránky alebo link farmy. To, kto odkazuje na vás vám nemôže nijako ublížiť, ale to, kam odkazujete vy má pre vašu stránku veľký význam.
  • Rovnakým spôsobom si skontrolujte obrázky na stránke. Nezabudnite na alt atribút,  ktorý je v ukážke označený tučným písmom. Tento atribút popisuje to, čo sa na obrázku nachádza napríklad pre tých, ktorým sa obrázky nezobrazujú, pre slepých užívateľov alebo aj pre samotný Google, ktorý inak nevie rozlúštiť, čo sa na obrázku nachádza. <img title=“google“ src=“http://www.seopedia.sk/wp-content/uploads/2011/01/google-300×179.jpg“ alt=“google“ />

Krok štvrtý – Spätné odkazy

Získavajte čo najviac spätných odkazov. Registrujte sa do najznámejších katalógov vo vašej kategórii a tiež do katalógov Dmoz alebo Zoznam.  Google hodnotí spätné odkazy v podstate ako voličské hlasy. Čím viac stránok na vás bude odkazovať, tým bude v očiach Googlu dôležitejší a dôveryhodnejší. To, koľko a aké stránky na vás odkazujú si môžete zistiť jednoducho. Dajte vyhľadať na Google vašu stránku v tvare „link:www.nazov-vasej-stranky.sk“ alebo len www.nazov-vasej-stranky-sk.

Ak vás niečo z týchto pár riadkov zaujalo a chceli by ste sa dozvedieť viac, navštívte našu stránku alebo mi napíšte na emailovú adresu, ktorá je uvedená na tejto stránke.

Peter Pellegrini

Poslanci opäť zasadnú do lavíc. Na úvod schôdze zložia sľub náhradníci za Pellegriniho a Moška

16.04.2024 12:52

Pellegrinimu zanikol mandát poslanca po zvolení za prezidenta.

Tomáš Taraba

Taraba sa dohodol s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

16.04.2024 12:22

Legislatívny návrh je podľa ministra do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP.

SR ÚV MZVEZ Fico Blanár rokovanie kontrola TK BAX

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59, aktualizované: 12:45

Toto nie je tá solidarita, o ktorej sme hovorili, povedal predseda vlády.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

nart

seopedia.sk je web venovaný seo optimalizácii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1885x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy